maanantai 30. maaliskuuta 2009

artikkeli naksutinkoulutuksesta

Naksutinkoulutus

teksti: Marie Fogelquist

Naksutinkoulutus on koirankouluttajien slanginimitys operantille ehdollistamiselle – tieteellinen teoria, joka kuvaa sitä, miten käyttäytyminen muuttuu, kun eläin vaikuttaa ympäristöönsä, toimii, tekee työtä, operoi.

MITÄ ON NAKSUTINKOULUTUS?

B.F. Skinner oli se henkilö, joka kuvasi ja kehitti tämän oppimisen teoreettisen mallin. Hän myös käytti operanttia oppimisteoriaa käytännössä eläinten kouluttamiseen.

Naksutinkoulutusta käytetään monilla koiramaailman eri osa-alueilla: avustaja- ja kuulokoirien, eri lajien etsintäkoirien, pelastuskoirien, miinakoirien, kanttarellikoirien, jne. koulutukseen.

Näyttelykoiria koulutetaan seisomaan ja liikkumaan kauniisti näyttelykehässä. Agilitykoirat, poliisikoirat, toko-koirat – naksutinkoulutusta voidaan käyttää minkä tahansa käytöksen opettamisessa.

On olemassa naksutinkoulutettuja hevosia, laamoja, norsuja, apinoita ja porsaita. Minulla on jopa akvaariokala, jota on opetettu operanttia ehdollistamista käyttäen. Eikä tietenkään pidä unohtaa delfiinejä, jotka yhdessä kouluttajiensa kanssa ovat luoneet sen perustietämyksen, joka on tänä päivänä käytössä.

Karen Pryor on sekä tutkija että kirjailija. Vuonna 1963 hän toimi kouluttajana Sea Life Park’issa Havajilla ja rupesi siellä soveltamaan operanttia ehdollistamista käytännössä kouluttaessaan delfiinejä ja muita eläimiä. Hän on kirjoittanut useita kirjoja ja artikkeleita aiheesta ja on yksi alansa auktoriteeteista.

Tärkeintä naksutinkoulutuksessa ei ole naksutin tai palkkio. Keskeistä naksutinkoulutuksessa on toiminnon tai käytöksen oikea-aikainen ja täsmällinen vahvistaminen.

Vahviste (palkkio) voi olla mitä tahansa, mistä koira pitää. Makupalat, lelut, hyväily, hauska harjoitus jne. Naksutus kertoo koiralla sen, mistä palkkio tulee. Sen avulla eläimelle voidaan opettaa mitä tahansa, mihin sillä on olemassa fyysiset ja psyykkiset edellytykset.

AJOITUS ON TÄRKEÄÄ

Ts. naksutuksen on tultava täsmälleen oikealla hetkellä. Jos vahvistaa käytöstä muutaman sekunnin myöhässä makupalan antamisella tai pallon heittämisellä ei ole enää samaa koulutuksellista merkitystä.

Nakustusta voi verrata valokuvaamiseen. Tarvitse yhtä tarkkaa ajoitusta! Koira suorittaa halutun toiminnon, NAKS – hyvä, hienoa, taitava koira. Jos onnistuit vahvistamaan oikeaan aikaan, sait napattua "kuvan" siitä toiminnosta, jota halusit palkita. Koiran tulee todennäköisesti toistamaan sen, mitä se teki naksutuksen kuulleessaan.

Yleensä naksutinkoulutusta aloittaessaan, ajoitus on vain sinne päin. Ei tarvitse huolestua, sen oppii harjoittelemalla. Aloita sellaisella harjoituksella, joka ei ole kovin tärkeä – ehkä joku sirkustemppu.

UNOHDA RANGAISTUKSET!

Kouluta käyttäen positiivista vahvistamista. Keskity siihen, mitä halua koiran tekevän sen sijaan, että mietit vain niitä virheitä, joita koira tekee. Kun koira tarjoaa erilaisia toimintoja, vahvistat vain niitä oikeita ja unohdat muut - et huomio niitä mitenkään.

Älä komenna koiraa! Se ei ymmärrä puhetta. Kaikki sanat ja muut signaalit on opetettava koiralle. "Kerro" koiralle, minkä toiminnon haluat sen suorittavan ja nimeä komento vasta sitten, silloin sinun ei tarvitse hokea komentoa turhaan. Naksutus ei ole komento, se ilmaisee koiralle, että: "Nyt teit oikein, olet ansainnut palkkion!"

Naksutinta ei pidä koskaan käyttää koiran huomion saamiseksi tai sen kutsumiseen. Muuten naksutin menettää merkityksensä ja siitä tulee vain kutsukomento. Naksutinta voidaan käyttää luoksetuloa opetettaessa, mutta silloin naksutaan, vasta kun koira on jo tulossa, ja sillä osoitetaan, että koira toimii oikein.

SHAPING

Haluttu käytös voidaan muovata esiin vahvistamalla käytöstä tai jotain sen osaa. Tätä prosessia kutsutaan shapingiksi l. käytöksen muovaamiseksi – sitä kutsutaan myös nimellä "succesive approximation".

Koulutuksessa määritettään käytös, joka koiralle halutaan opettaa, ja sitten se opetetaan koiralle tavoitetta vähitellen lähestyen. Jos koira halutaan opettaa esimerkiksi nostamaan tassua, koiralle naksutetaan aluksi pienimmästäkin tassun liikkeestä. Seuraava vaihe on odottaa, että koira nostaa tassuaan hieman korkeammalle ja naksuttaa ja palkita, kunnes koira nostaa tassuaan halutulle korkeudelle. Koiran halutaan ehkä vilkuttavan. Kun koira osaa tehdä sen, on aika antaa toiminnolle nimi ts. komento tai muu signaali. Tästä nimestä tulee sitten ärsyke, joka laukaisee toiminnon.

MITEN ALOITETAAN?

Kun painat naksuttimen metallisen kielen alas ja päästät siitä taas irti, kuulet tuplanaksauksen. Anna koiralle makupala. Sen on oltava niin pieni, että voit antaa koiralle 15-20 makupalaa ilman, että koira tulee kylläiseksi. Perhoskoiralle sopiva makupala on oman pikkusormesi kynnen neljänneksen kokoinen pala, Tanskan doggille taas peukalosi kynnen kokoinen pala

Naksuttimen merkitys on helpointa opettaa makupalojen avulla. Käytä parhaita herkkuja esim. grillikanan paloja, makkaraa, verilettuja tai kuivattua maksaa. Kuivaruoka ei ole tarpeeksi houkuttelevaa.

ESIMERKKEJÄ MUISTA POSITIIVISISTA VAHVISTEISTA

Ruoka/makupalat: Makkara, kuivattu maksa, veriletut, kuivattu sydän, juusto, rusinat, ylijääneet paistin palat, leipäkuutiot, keitetty pasta pieninä paloina jne. Pilko ne niin pieniksi paloiksi kuin mahdollista. Hyvä palkkio alkuopetuksessa ja tarkkuusharjoituksissa, mahdollistaa rauhallisen oppimistilanteen.

Pyydystäminen: tennispallo, jalkapallo, kong, frisbee, keppi, jänis. Stressaavaa palkkio, hyvä harjoituksissa, joissa halutaan lisätä vauhtia ja intoa.

Taistelu: rätti, purulelut, pyörän sisäkumi, talutin jne. Stressaavaa palkkio, hyvä harjoituksissa, joissa halutaan lisätä vauhtia ja intoa.

Leikki: muiden koirien kanssa, muiden ihmisten kanssa, isännän / emännän kanssa. Stressaavaa palkkio, hyvä harjoituksissa, joissa halutaan lisätä vauhtia ja intoa.

Aktivointi: nouto, ulos/sisään ovesta / autosta. syöminen, kävelylenkki, uinti, jälki, etsintä, metsästys, paimennus jne. Kun käytös on harjoitettu valmiiksi ja koira rakastaa tehdä sitä, sitä voidaan käyttää palkkiona.

Hyväilyt: hieronta, taputtelu, rapsuttelu, silittäminen. Riippuen siitä hyväilläänkö koiraa rauhallisesti vai vähän kovemmin ottein palkitseminen voi olla rauhoittavaa tai innostavaa.

NAKSUTA & PALKITSE

Opeta koiralle mitä naksutus tarkoittaa naksuttamalla ja antamalla makupala 4-5 kertaa eri paikoissa (jotta koira ei yhdistäisi naksutusta vain tiettyyn paikkaan).

Ehdollisena vahvisteena voidaan käyttää myös muita signaaleja, kuten esim. pilliä, virityspilliä (jota käytetään soittimien virittämiseen), vinkuleluja jne, kunhan niissä on lyhyt ja kuuluva ääni.

Naksuta. Jos koira reagoi ääneen ja etsii katseellaan makupalaa, tiedät, että äänestä on tullut ehdollinen vahviste. Nyt voit ruveta käyttämään naksutinta koulutuksessa.

Valitse jokin toiminto, jota koira tekee spontaanisti ja jonka osalta lopputulos ei ole niin kovin tärkeä. Nyt on siis myös itse opeteltava toiminnon muovaamista. Lisäksi on harjoiteltava naksutuksen ajoitusta.

Naksuta täsmälleen silloin, kun koira suorittaa haluamaasi toimintoa, ei jälkikäteen. Naksutuksen ajoitus on ratkaisevan tärkeää. Koira tulee todennäköisesti keskeyttämään sen, mitä se oli tekemässä, kun se kuulee naksutuksen. Se on täysin OK. Naksutus päättää toiminnon. Sen jälkeen koira saa palkkionsa – tässä ajoitus ei ole tärkeää.

Älä naksuta montaa kertaa. Jos koira tekee jotain erityisen hyvin ja se halutaan palkita siitä, naksuta vain yksi kerta, mutta anna koiralle naksutuksen jälkeen jättipotti makupaloja, kehu sitä, leiki sen kanssa, hyväile sitä.

Harjoittelujaksojen on oltava lyhyitä. Anna koiralle mahdollisuus onnistua ja pidä huoli, että harjoittelu on hauskaa.

Älä odota heti saavaasi valmista ja täydellistä suoritusta. Naksuta ja palkitse pienistä edistymisaskelista.

Kasvata vaatimuksia asteittain. Jos koira ei enää tarjoa toimintoa, palaa harjoittelussa taaksepäin ja palkitse aikaisemmin.

ÄRSYKKEEN KÄYTTÖÖNOTTO

Kun koira on oppinut tekemään jotain saadakseen naksutuksen, se tulee tekemään sitä spontaanisti kokeillakseen saisiko sinut naksuttamaan.

Nyt on aika liittää toimintoon ärsyke, kuten komentosana tai käsimerkki, joka käynnistää toiminnon.

Nyt naksutat vain, jos koira suorittaa toiminnon valitsemasi ärsykkeen yhteydessä. (Sano maahan – koira menee maahan – NAKS!)

Toisin sanottuna – jätä huomioimatta koira, kun se suorittaa toiminnon, jota ei edeltänyt ärsyke. (Älä naksuta, kun koira menee maahan oma-aloitteisesti.)

PIDÄ HAUSKAA!

Naksutinkoulutus on mahtava tapa kommunikoida koirasi kanssa. Koira yrittää saada sinut naksuttamaan, ja sinä voit kertoa naksuttimen avulla, mitä haluat sen tekevän.

Yleensä, kun haluaa kouluttaa tietyn toiminnon, on etukäteen mietittävä se, mitä haluaa. Alla oleva lista on ajateltu tämän suunnitteluvaiheen apuvälineeksi.

Harjoittelusta kannattaa aina tehdä muistiinpanoja. Siitä on hyötyä, jos asiat eivät etenekään ajatellulla tavalla. Muistiinpanoista on myös hyötyä, jos haluaa myöhemmin opettaa muille koiralle samankaltaisia toimintoja.

MITEN KANNATTAA HARJOITELLA?

Kouluttaminen vaatii ajattelua ja suunnittelua. Kirjoita muistiin, jotta voit seurata edistymistä.

1. Miltä valmis toiminto näyttää?

2. Mistä osatoiminnoista se rakentuu? Mitä ne ovat? Mitkä ovat välitavoitteet?

3. Mikä on toiminnon avaintekijä, mikä on tärkeintä, mikä tulee ensimmäiseksi, esim noudossa – onko se kiinnostus esineeseen?

4. Mitä koiran on osattava ennestään? Mieti, mitä koira osaa jo valmiiksi. Jos koira jo osoittaa kiinnostusta esineisiin, niin sitä on turhaa ruveta kouluttamaan.

5. Kirjoita muistiin ajatellut harjoituskerrat, vaihe 1, 2, 3, 4, 5 jne. Tee harjoituksista sellaisia, että koiralla on mahdollisuus ymmärtää, mitä haluat sen tekevän.

6. Minimoi häiriöt (eri koiria häiritsevät eri asiat). Jos koirasi on nuori tai se häiriintyy helposti, voi olla järkevää aloittaa harjoittelu sisällä.

7. Tarkista harjoitteluvaiheet. Merkitse toiminnot, josta naksutat. Varmista, että vaatimustasot ovat järkeviä. Luota koiraasi. Harjoittele!

8. Ole tarkkana. Naksuta, kun koira toimii oikein. Palkitse. Osoita olevasi iloinen ja tyytyväinen.

9. Jos koira ylittää odotukset ja ehkä suoriutuu useasta vaiheesta kerralla, palkitse se jättipotilla, johon sisältyy runsaasti sekä herkkuja että huomiota.

10. Mieti tuloksia!

11. Kirjoita harjoittelun tulokset muistiin. Onko harjoitusta muutettava? Onko sitä helpotettava, vaikeutettava tai muutettava jollain muulla tavalla?

12. Toista 7-10 kertaa, kunnes koiraa osaa sen, mitä siltä vaadittiin. Harjoittele paljon, mutta pidä harjoituskerrat lyhyinä.

13. Liitä toimintoon ärsyke (esim. komentosana tai käsimerkki).

14. Muista pitää taukoja. Älä harjoittele liian kauan. Harjoittelun on oltava hauskaa – taukojen ikäviä.

15. Aloita jokaisella harjoituskerralla hieman helpommasta, kuin mihin päätit edellisen harjoituksen.

16. Kun koira osaa suorittaa toiminnon rauhallisessa ympäristössä, rupea lisäämään häiriöitä vähitellen ts. mene harjoittelemaan paikkaan, jossa liikkuu muita ihmisiä ja eläimiä tai kokonaan uusiin paikkoihin. Joskus saattaa tuntua, että koira ei ymmärrä, mitä haluat. Helpota silloin harjoitusta ja palkitse koiraa aiemmin.

17. Jos harjoitus epäonnistuu, älä syytä siitä koiraa. Olet ehkä tehnyt siitä liian vaikean, hypännyt jonkin vaiheen yli, vahvistanut väärää asiaa, harjoitellut ilman taukoja jne. Tee jokin helppo harjoitus ja lopeta. Istu sen jälkeen miettimään, mikä meni pieleen. Jos olet koko ajan tehnyt muistiinpanoja, voit helposti nähdä niistä, missä virhe tapahtui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti